Ajánlott képernyőfelbontás 1280px vagy nagyobb

Mindíg vannak hírek és az azokat cáfoló hírek. Melyik lehet igaz?

Nincs az a világra szóló találmány, újítás, felfedezés, elsősorban az élelmiszer és gyógyszeriparban, amiről később ki ne mutatnák annak végtelenül káros hatását. Tudományosan megalapozott vagy bizonyítható tényekre persze ritkán tudnak hivatkozni. Kigyűjtöttem párat. Ki-ki maga döntse el, hogy elhiszi-e! Az írásom cikkekre alapul, amiknek vagy volt, vagy nem forrása. Ami biztos, hogy a forrásaim rendre megszünnek.

 

A hírhedt aszpartam Aspartam cáfolatok A szívbarát margarin A szója és a szívhalál


Cáfolatok az aszpartam mérgező voltára és azok cáfolatai


Az aszpartam mégsem okoz rákot(!)(?)

Az utóbbi években szakmai vita dúlt arról, hogy van-e rákkeltő hatása az aszpartam tartalmú élelmiszereknek. Az Egyesült Államokban nemrégiben végzett kutatás azt bizonyítja, hogy nincs. Az elmúlt években számos kutatócsoport, többek között a francia élelmiszerbiztonsági intézet is amellett tette le a voksot, hogy az élelmiszerekben található aszpartam rákkeltő hatású. Ugyanakkor szintén szakmai körökben sokan vitatták ezt, és további kutatásokat kezdeményeztek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének sajtóközleménye szerint az Egyesült Államokban egy öt éven át folyt vizsgálat során, melybe összesen több mint 500 ezer főt vontak be, azt vizsgálták, van-e összefüggés az aszpartam tartalmú üdítőitalok fogyasztása és az agy, illetve vérképző rendszer daganatainak kialakulási gyakorisága között. A vizsgálatban a szénsavas üdítőitalokat, gyümölcsleveket, jeges teát, valamint aszpartammal édesített kávét és teát vették gorcső alá. Külön szempont volt, hogy milyen gyakorisággal és mennyit fogyasztottak ezekből, illetve, hogy az italok mennyi édesítőszert tartalmaztak. A vizsgálati csoportok kialakításának szempontjai között szerepelt a résztvevők életkora, neme, etnikai hovatartozása, testtömeg indexe, a dohányzás, és cukorbetegség előfordulása. Az ötéves felmérés során a kutatók a vizsgált csoportok egyikében sem találtak összefüggést a daganatok kialakulási gyakorisága és az aszpartám tartalmú italok fogyasztása között.


Mi az az aszpartam?

Az aszpartam egy egyszerű vegyület, amely a béltraktusban a következő összetevőkre bomlik: aszparaginsavra, fenilalaninre, aminosavakra, valamint metanolra. Ezt követően a szervezet ezeket az összetevőket ugyanazon anyagcsere-folyamatok során szívja fel és hasznosítja, mint amikor azok a mindennapi élelmiszerekből származnak. A megszokott élelmiszerek (tojás, tej, hús, hal, sajt, gyümölcs és zöldség) fogyasztása során ugyanezen összetevőkből sokkal nagyobb mennyiség kerül a szervezetbe. A mindennapi élelmiszer-összetevők anyagcsere-folyamatainak ismeretében az aszpartam biztonságos, és nem rendelkezik az egészségre káros hatásokkal - állítja a sajtóközlemény.

(A metanol nagyon egészségkárosító, a mérgezés etanollal enyhíthető. Igazából a leghatásosabb szer, csak úgy mint a fagyállót fogyasztók esetében. De az aszpartam, mint metanol forrás jelentéktelen az egyéb forrásokból "fogyasztható" metanolhoz képest. Saját )

Mégis ártalmas?

"Tavaly azonban két tanulmányban azt mutatták ki, hogy az aszpartámnak a terhes nőkre nézve lehetnek mellékhatásai, valamint az édesítőszer használata és a rákos megbetegedések kockázata között is bizonyítottan van kapcsolat.
Már a legkisebb nyoma annak, hogy az aszpartám rákot, vagy vetélést okozhat, okot kellene, hogy adjon arra, hogy komolyan megfontolják a felülvizsgálatát."

"Az Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) képviselőcsoport két tagja, a francia Corinne Lepage és a bolgár Antonija Parvanova azt mondta, hogy a Bizottság végre figyelembe vette az ismételt kéréseiket az aszpartám teljes felülvizsgálatára vonatkozóan, amit ők még 2012 júliusa előtt szerettek volna megejteni."

(Nemrégiben szintén a franciák bizonygatták, hogy nem okoz rákot az aszpartam. Nagyon hitelesek. Az a gondolat fészkelt egy tekervényű agyamba, hogy miért is az aszpartam csípi az európaiak szemét? Az ízfokozók, emulgeálószerek, színezőanyagok egyértelmű, többszintű és halmozódó károsító hatása nem zavarja őket. Epü)

 

A cikusz még nem ért véget!

A cukornál is veszélyesebb lehet ez az édesítőszer?

Az aszpartám fokozhatja a cukorbetegség kockázatát?
A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó light italok nem veszélytelenek. A legújabb kutatások szerint növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát - jobban, mint a hagyományos cukrot tartalmazók. A francia INSERM orvostudományi kutatóintézet két szakértője jutott erre az eredményre tanulmányában, melyet a Journal of Clinical Nutrition című amerikai szaklapban mutattak be.
Kutatás az édes ízek kockázatáról.
Francoise Clavel-Chapelon és Guy Fagherazzi 1993 óta 66 188, 1925 és 1950 között született nő adatait elemezte. A résztvevőket két-három évente kikérdezték táplálkozási szokásaikról. Az eredmények szerint a cukrozott és a cukormentes, de édesítőszeres italokat fogyasztóknál magasabb a cukorbetegség kockázata, mint a nem édesített gyümölcslevet fogyasztóknál. Veszélyes light italok Azoknál a nőknél, akik hetente fél liter light italt isznak, 15%-kal nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata, míg akiknek heti adagja másfél liter, azoknál már 59%-ra emelkedik a kockázat. Összehasonlításként a kutatók kielemezték a frissen facsart gyümölcsleveket fogyasztó nők egészségügyi adatait. Náluk nem növekedett a diabétesz kockázata. Cukorbetegséget okoz az aszpartám? (Egyes kutqtók szerint a cukor mellőzése is növeli a hajlamot, mert csökken az inzulin termeló selytek aktivitása.) A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy az aszpartám, amely a leggyakrabban használt édesítőszer, a vércukorszint növekedéséhez, így az inzulinszint emelkedéséhez is vezet. Ez pedig inzulinrezisztenciát válthat ki, ami diabéteszt eredményez. Az édesítőszerek hatása tehát hasonló a cukoréhoz - írják a tanulmányban. További vizsgálatokra van szükség a témában A francia kutatók ugyanakkor elismerik: további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a light italok fogyasztása közvetlen oka-e a cukorbetegség kockázatnövekedésének. Az ISA cáfolja az összefüggést - Bár a jelen tanulmány, mint a cukorbetegségre vonatkozóan végzett bármely munka, érdeklődésre tarthat számot, azonban bizonyos mértékű óvatossággal érdemes azt megközelíteni - mondta Hugues Pitre, a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség - ISA - elnöke. Az iparág résztvevőiként természetesen figyelemmel kísérünk minden új tudományos adatot a témában. Mindazonáltal megleptek bennünket a tanulmány következtetései, amelyek ellenkeznek az alacsony energiatartalmú édesítőszerekről, az azok fogyasztásáról és előnyeiről rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok zömével - tette hozzá.

Cukormentes utánzat ami egészségtelen? Tömény fínom cukor, ami egészségtelen?

 

2012-ben újabb megfigyelések alapján...

A mesterséges édesítőszerek káros mellékhatásai a hosszas fogyasztás után jelentkezik. Habár az édesítőszerekkel ízesített édességekre, ételekre azt írják egészség károsító hatásuk nincs, ez nem igaz abban az esetben, ha valaki diéta, vagy egyéb cukormegvonás miatt fogyaszt nagyobb mennyiségben.
Káros mellékhatásként mutatkozik a főleg nőket érintő fibromyalgia. A fibromyalgia, (öbölszindróma), fejfájás, elviselhetetlen migrének, depresszió, szorongás, izom-fájdalmak, ízületi gyulladás fellángolása, fülzúgás vagy fülcsengések, krónikus fáradtság. További káros hatása a irritábilis bél szindróma (IBS), Crohn-betegség és a savas reflux. A tünetek az édesítőszer fajtájától függően változhatnak. Gyógyszerrel a mellékhatások nem kezelhetőek. A rák is lehet hosszútávú hatás és erősíti a krónikus betegékre szedett gyógyszerek mellékhatásait.

 

 

Van még tovább mondjam még?

Már 1960-ban kiderült, hogy veszélyes, mégis forgalomban van, mivel beteg emberekkel "látja el" az egészségügyet, és az onkológia iparát! - állítja több bennfentes orvos. Az elmúlt években még több dolog derült ki róla, melyeket eltitkolnak a világ elől, és próbálnak nem beszélni róla, mintha nem is lenne. Az évek során az aszpartámról bebizonyosodott, hogy lyukakat okoz az agyszövetben, hátrányosan befolyásolhatja az agy és az idegrendszer fejlődését a magzatban, rákot okoz, migrént, fejfájást, görcsöket, görcsrohamokat, és még a retina károsodását is előidézi.
Forrás: Az aszpartám daganatokat és görcsös rohamokat, leukémiát okoz?